لنت ترمز بخشی از سیستم ترمز خودروهای ماست که از مهمترین قطعات خودرو محسوب میشه و میشه گفت حفظ امنیت خودرو تا حد زیادی به این بخش وابسته هستش. لنت ترمز نه تنها فقط در خودروها بلکه در وتور سیکلت ها و ماشین های سنگین مثل کامیون نقش مهمی رو ایفا میکنه.

چجوری با فشار دادن پدال ترمز لنت ها ماشین رو نگه میدارن؟!

مقاله لنت1

ماشین برای توقف به نیروی اصطکاک نیاز داره، که این نیرو در سیستم ترمز توسط لنت ترمز ایجاد میشه. لنت ها از یک قطعه فولادی مسطح با یک لایه مواد اصطکاک ضخیم در طرف دیگه تشکیل میشن (این نوع مواد اصطکاک بسته به نوع خودرو، اندازه و نوع کالپیر ترمز متفاوت هستش.)

سیستم ترمز با فشار دادن پای راننده بر روی پدال ترمز به سمت پایین شروع بکار میکنه، این به سیلندر اصلی فشار میاره، که اساسا یک پیستون هستش که توسط مایع ترمز(روغن ترمز) احاطه شده،مایع در خطوط ترمز به سمت پایین حرکت میکنه و در اونجا کالیپر رو مجبور میکنه یکه جفت لنت ترمز رو روی دیسک ترمز فشار بده. این به نوبه خودش سرعت چرخ ها رو کاهش میده و انرژی آزاد شده از توقف ماشین باید پراکنده بشه.

واقعا عجیبه این همه کار در کمترین زمان ممکن رخ میده اونم فقط با فشردن یه پدال:)))))))))))))))

میرسیم سر اصل مطلب

ما دو نوع لنت ترمز داریم: دیسکی و کفشکی

مقاله لنت 2

اول از همه راجب تاریخچه این دوتا لنت صحبت میکنیم.(من خودم به شخصه دوست دارم راجب تاریخچه هر چیزی بدونم)

مفهوم کلی لنت‌های ترمز یا ترمزهای دیسکی، به‌عنوان جایگزینی برای ترمزهای کاسه ای، دست کم از سال ۱۹۰۲ و از زمان ثبت اختراعی از سوی فردیک لنکستر در همان سال، مطرح شده‌ بوده. 

با این حال، با توجه به هزینهٔ بالا و کمبودهای این نوع ترمزها نسبت به ترمزهای کاسه‌ای، این سامانه‌ها تا پیش از پایان جنگ جهانی دوم مورد استفاده گسترده قرار نگرفت. با بهبود فناوری ترمزهای دیسکی، عملکرد این نوع ترمز به‌سرعت از ترمزهای کاسه‌ای پیشی گرفت. تفاوت عملکرد این دو نوع از ترمز، بیش از هر زمان دیگری در سال ۱۹۵۳ و با کسب جایزه بزرگ مسابقات 24 ساعته لمانز در مسابقهٔ استقامت توسط یک خودرو جگوار مجهز به لنت‌های ترمز به‌طور قابل توجهی تجلی پیدا کرد. موفقیت این خودروی جگوار عموماً به ترمزهای دیسکی آن نسبت داده‌ شد که امکان ورود سریع‌تر راننده به پیچ‌ها و تأخیر بیشتر در زمان ترمزگیری نسبت به سایر رقبا را برای رانندگان فراهم کرده‌بود و در نهایت به پیروزی آن‌ انجامید. تا پیش از سال ۱۹۶۳، بخش عمده خودروهای مجهز به ترمزهای دیسکی ساخت اروپا بودن و خودروهای آمریکایی در اواخر دههٔ ۱۹۶۰ و پس از اختراع کالیپرهای ثابت، که نصب این سامانه رو ارزان‌تر و جمع و جورتر ساخته‌بودن ، به استفاده از این نوع ترمزها روی آوردن.

تفاوت های اصلی لنت دیسکی و کفشکی

تفاوت عملکردی این دو نوع لنت:

سیستم ترمز کفشکی از قدمت بیشتری به نسبت به لنت های دیسکی برخورداره. این نوع لنت یعنی کفشکی که بهش درام هم میگن الان در خودروهای سنگین و محور عقبی خودروهای عادی استفاده میشه. عملکرد این نوع لنت اینجوریه که لنت های کفشکی داخل یک کاسه قرار داره و با فشار دادن پدال ترمز توسط راننده و فعال شدن سیستم هیدرولیکی این نوع ترمزها، لنت های کفشکی به فضای داخلی کاسه ترمز ساییده میشن و موجب متوقف شدن خودرو میشن. درباره عملکرد لنت های دیسکی هم گفتیم.

تفاوت قدرتی این دو نوع لنت:

از نظر قدرت لنت های ترمز کفشکی که در سیستم ترمز کاسه ای قرار داره دارای قدرت بیشتری نسبت به لنت های دیسکی هستش چون که کفشکی ارتباط بیشتری با فضای داخلی کاسه داره و نیروی اصطکاک بیشتری رو تولید میکنه.

تفاوت ظاهری این دو نوع لنت:

لنت های دیسکی تخت هستند که داخل کالیپر قرار میگیره ولی لنت های کفشکی حالت قوسی ساخته شدن تا بتونن داخل کاسه قرار بگیرن.

تفاوت میزان گرما تولید شده در این دو نوع لنت:

ترمز های کفشکی دارای ساختاری بسته هستش و لنت های ترمز در این سیستم ها فاقد تهویه مناسب هستن و این عامل باعث میشه تا میزان گرمای تولید شده این نوع لنت به نسبت به لنت های دیسکی بیشتر باشه . البته این نکته رو هم باید بگم که لنت دیسکی ارتباط بیشتری با جریان هوا دارند، و اینکه لنت های کفشکی سطح اصطکاک بیشتری دارن و به همین دلیل این نوع لنت زودتر و شدیدتر گرم میشن.

تفاوت عمری این دو نوع لنت:

این دو نوع لنت از نظر طول عمر هم متفاوت اند. لنت های کفشکی دارای عمر مفید و بازده بیشتری هستن و سیستم ترمز کفشکی برخلاف نوع دیگه سیستم ترمز خودرو به نگهداری کمتری احتیاج دارن، و به ندرت دچار آسیب و خرابی میشن ولی در سیستم ترمز دیسکی ظریف تر هستن.

تفاوت قیمتی این دو نوع لنت:

قیمت لنت ترمز دیسکی بسیار بیشتر از نوع دیگر لنت هاست.

لنت های ترمز مثل بقیه قطعات یدکی در اتومبیل تاریخ مصرف دارن و پس از مدتی نیاز به تعویض پیدا میکنن. همانطور که در این مقاله گفتیم سیستم ترمز دیسکی دارای ظرافت و حساسیت بیشتری هستش و احتمال خراب شدنش هم بیشتره و این نکته رو هم باید بگم که زمان مورد نیاز برای تعویض لنت ترمز دیسکی بیشتر از لنت ترمز کفشکی هستش و اینکار میتونه چند ساعته از وقت ما رو هدر بده.

پس لازم است هر چند وقت یکبار لنت های خودرومون رو بررسی کنیم و در صورت نیاز برای تعویض اقدام کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید