روغن موتور چیست؟

روغن موتور چیست؟

روغن موتور یکی از اصلی ترین نیاز های هر خودرو برای داشتن عملکرد مناسب هستش. روغن موتور در واقع نوعی روانکار صنعتی است که به منظور بهینه سازی عملکرد و افزایش بازده خودرو ها استفاده میشه.

موتور خودرو همچون قلب تپنده آن است و بی توجهی به آن خسارات جبران ناپذیری به خودرو وارد میکنه.عمر موتور خودرو تا حدود زیادی به نوع روغنی که استفاده میشه بستگی داره،بنابراین برای افزایش عمر موتور خودرو باید از روغن موتور با کیفیت و مناسب با خودرو خود استفاده کرد. با این تفسیرها، انتخاب یک روغن مناسب برای خودرو از اهمیت زیادی برخوردار هستش.

روغن موتور چه نقشی در خودرو شما دارد؟

روغن موتور نه تنها نقش بسیار مهمی در سیستم موتور ماشین داره بلکه نبودش به کیفیت قطعات آسیب وارد کیکنه و در نهایت قطعات را دچار استهلاک و خرابی میکنه. روغن خودرو وظیفه خنک کاری و روانکاری پیشرانه را در شرایط کاری گوناگون بر عهده داره و مهم ترین وظیفه روغن به حداقل رسوندن اصطکاک و فرسایش ، کمک به کاهش حرارت و به خود گرفتن آلودگی ها و ذرات معلق و رسوبات لجنی حاصل از احتراق میشه.

هرزمان که محرک های خودرو فعال و روشن باشه، محصولات جانبی حاصل از احتراق شروع به آلوده کردن روغن میکنه. این آلودگی ها جمع میشه و به صورت لجن و رسوبات در قسمت هایی از محرک ها که تمیز کردن اون قسمت ها دشواره ته نشین میشه. استفاده از روغن بی کیفیت یا غفلت از تعویض روغن در فواصل منظم منجر به تشکیل این لجن های چسبنده میشه، که اگر پیشرانه ها آلوده باشه عملکرد، کارایی و همچنین مصرف سوخت خودرو ممکن است تحت تاثیر قرار بگیره، پس با تعویض به موقع روغن و استفاده از باکیفیت ترین برندها برای خودرومون میتونیم از ایجاد شدن رسوبات در قطعات یدکی جلوگیری کنیم.

محتویات روغن موتور چیا هستش؟

محتویات روغن موتور چیا هستش؟

روغن موتورها دو محتوای اصلی داره که با مخلوط کردن آنها، محصول نهایی تولید میشه. این دو محتوای اصلی عبارت اند از: مواد پایه و مواد افزودنی روغن موتور، هرچقدر این دو محلول کیفیت بالاتری داشته باشه ، محصولی با کیفیت بالاتر تولیده شده و شاهد عملکرد بهتری در خودرو خواهیم بود. عموما ما میتوانیم اطلاعاتی همانند نوع افزودنی، شیوه تولید، سطح کیفیت هر روغن را روی محصول مشاهده کنیم.

چند نوع روغن موتور داریم؟

چند نوع روغن موتور داریم؟

روغن موتورها در انواع مختلف تولید و به بازار عرضه میشه. بخاطرهمین موضوع صاحبان خودرو باید انواع مختلف رو کاملا بشناسن و بین یکی از روغن موتورها بهترین مورد رو انتخاب بکنن. روغن موتورها به دو دسته کلی تقسیم میشن:

معدنی یا مینرال

مینرال نوع قدیمی تر و در واقع ابتدایی ترین نوع روغن موتورهاست که از نفت خام بدست میاد.از اونجایی که تولید این نوع روغن پیش پاافتاده و ابتدایی هستش، سطح کیفی بسیار خوبی هم نداره ولی همچنان در موتور برخی از خودروهای قدیمی مثل پیکان از این نوع استفاده میشه.

این نوع از روغن بدلیل اینکه ساختار شیمیایی پیچیده ای نداره ارزان تر از روغن موتورهای صنعتی هستش و همچنین بدلیل نداشتن افزودنی، معمولا زودتر از روغن های صنعتی، نیاز به تعویض دارن. اگر این نوع روغن رو برای خودروهای جدید استفاده کنین به موتور خودرو ةآسیب های جدی وارد میکنه.

روغن موتورهای صنعتی یا سنتتیک و نیمه سنتتیک

از اونجایی که نمیشه در خودروهای امروزی از روغن مینرال استفاده کرد، متخصصان و کارشناسان مجرب در صنعت روغن موتور نوع دیگری از روغن را تولید کردن. روغن موتورهای صنعتی در حال حاضر از جدیدترین محصولات بازار به شمار میرن و بالاترین کیفیت رو میان دیگر روغن موتور ها دارن. این نوع روغن از ترکیبات شیمیایی بدست میاد و عمدتا برای خودروهای جدیدتر و پیشرانه ها با تکنولوژی بالاتر استفاده میشه. روغن های صنعتی رو در ازمایشگاه انقدر دستکاری میکنن تا کمترین ناخالصی و بیشترین قابلیت روانکاری رو داشته باشه.

تفاوت روغن موتور معدنی با روغن موتور صنعتی

تفاوت روغن معدنی با روغن صنعتی مانند تفاوت بنزین معمولی با بنزین سوپر هستش یعنی همونطور که ریختن بنزین سوپر در خودروهایی که با بنزین معمولی کار میکنن مشکلی بوجود نمیاره، استفاده از روغن صنعتی هم در خودروهایی که به روغن موتور معدنی نیاز دارن، مشکل خاصی رو ایجاد نمیکنه.

ولی برعکس این قضیه…

یعنی همونطور که ریختن بنزین معمولی در خودروهایی که بنزین سوپر احتیاج دارن باعث آسیب جدی به پیشرانه میشه، استفاده از روغن موتور معدنی هم در خودرهایی که باید روغن موتور صنعتی داشته باشن، به همان اندازه میتونه فاجعه بار و خطرناک باشه.

انواع روغن موتورهای خارجی و ایرانی کدوم برندها هستند؟

این نوع انتخاب هم کبتونه سلیقه ای باشه و هم براساس تجربه و آگاهی. انتخاب برند مطمئن و اصیل میتونه در طولانی مدت اثرات مفیدی داشته باشه.

چجوری بهترین برند روغن موتور رو انتخاب کنیم؟

مبحث بهترین بودن در مسائل عمومی در مواردی سلیقه ای و براساس خواسته افراد تغییر میکنه، اما در مسائل تخصصی و فنی مثل انتخاب روغن خودرو باید به مقوله رعایت استانداردها توجه بشه. اولین و مهم ترین ویژگی یک برند خوب روغن موتور، رعایت استانداردها در تولید و فروش روغن هستش، برندی که استانداردها رو رعایت کنه قطعا موارد مهم دیگه رو هم رعایت کرده.

ویژگی بهترین برند روغن موتور

  • رعایت و اجرای استانداردهای تعیین شده
  • اهمیت دادن به تجربه مشتری
  • قدمت و اصالت برند
  • استفاده از روغن پایه مرغوب و استاندارد
  • پشتیبانی محصولات
  • به روز بودن علم تولید محصولات
  • در دسترس بودن محصولات
  • تولید روغن مرغوب و مطمئن
  • نظارت مداوم بر کیفیت روغن
  • همگام با تکنولوژی های روز
  • قیمت مناسب و مقرون به صرفه

بهترین روغن موتور ایرانی

روغن با برند بهران

روغن با برند اسپیدی

روغن با برند ایرانول

بهترین روغن موتور خارجی

روغن با برند توتال (TOTAL)

روغن با برند کاسترول (CASTROL)

روغن با برند الف (ELF)

زمان تعویض انواع روغن موتورها چه وقتی هستش؟

روغن موتور در قلب خودرو جریان دارن چون عملکرد اصلی روغن خنک کردن، تصفیه و پاکسازی، آب بندی و حتی روانکاری هستش. بنابراین طبیعیه که خواص روز اول رو پس از یک دوره استفاده از دست بده. به این دلیل زمان تعویض روغن ماشین دارای اهمیت زیادی هستش.

یکی از مهمترین خواصی که روغن موتور در طول زمان تغییر میکنه ویسکوزیته(غلظت روغن) یا همان گرانروی، روغن موتور ها پس از یک دوره استفاده غلیظ میشن، ذرات فلزی یا تراشه های آهنی یا هرگونه ناخالصی درون اجزای موتور رو جذب میکنه و این تاثیر مستقیمی رو افزایش غلظت روغن داره.روغن موتور که حالت پیش فرض خودش رو از دست میده برای خنک کردن مناسب نیستش و نمیتونه قطعات رو به خوبی روان کنه.

تعویض روغنی ها و مکانیک ها میگن که زمان مناسب برای تعویض روغن موتور، هر 5000 کیلومتر یا هر 3 ماه یکبار، هر کدوم که زودتر برسه هستش. گفته میشه این حرف درسته ولی نه برای همه خودروها…

تکنولوژی ساخت موتور، نحوه رانندگی با خودرو و حتی نوع روغن مورد استفاده، در تعیین زمان مناسب تعویض روغن موتور خودرو، بسیار مهم و حیاتی هستش طوری که مثلا برخی خودروسازان، هر 5000 کیلومتر را معادل هر 6 ماه درنظر می‌گیرن اما برخی دیگر هم هستن که معتقدند باید در هر 12 هزار کیلومتر یا هر یکسال، برای تعویض روغن موتور، اقدام کنیم.همونطور که گفتیم، تکنولوژی ساخت موتور نیز در تعیین زمان مناسب تعویض روغن موتور، مهم هستش. حتی نوع سوخت هم می‌تونه در تعیین زمان تعویض روغن خودرو موثر باشه. مثلا موتورهای دیزلی، معمولا در بازه زمانی بیشتری (نسبت به موتورهای بنزینی) به تعویض روغن نیاز داره.

پس باید چیکار کنیم، بهترین زمان تعویض روغن کی هستش؟  بهترین زمان تعویض روغن خودرو، دقیقا همون چیزی هستش که دردفترچه راهنمای خودرو ذکر شده. پس لطفا به حرف بقیه، زیاد دقت نکنید.

نشونه‌های فرا رسیدن زمان تعویض روغن

حتی اگر زمانی که خودرو برخی از نشانه‌های واضح‌تر روغن کثیف و کهنه را نداره، این که بتونیم از روی برخی نشانه‌های کوچک‌تر، زمان مناسب برای تعویض روغن موتور را تشخیص بدیم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستش.گاهی اوقات شرایط خاصی برامون رخ می‌ده که مجبوریم روغن موتور را زودتر از زمان توصیه شده توسط خودروساز تعویض کنیم. این شرایط خاص، معمولا به همراه نشانه‌هایی هستش که به ما می‌گه باید روغن موتور خودرو رو هرچه زودتر، تعویض کنیم.

صدای تیک تاک وقتی که ماشین رو روشن میکنیم

پیشرانه خودرو زمانی که در حال کاره، به صورت مداوم روغن را در سراسر کارتر و سرسیلندرها پمپ می‌کنه و پس از چند وقت، روغنی که زمانی بسیار تازه و طلایی رنگ بود، به دلیل گرما و همچنین جذب دوده‌های ناشی از احتراق پیشرانه کثیف و سیاه می‌شه. روغن کثیف سنگین‌تر میشه و حرکتش داخل پیشرانه بالطبع سخت‌تر هم می‌شه. این به این معناست که احتمالاً هنگام روشن کردن و سرد بودن پیشرانه، صدایی شبیه به تیک تاک از مجموعه سوپاپ به گوشمون میخوره. دلیل صدا اینه که روغن کثیف زمان بیشتری نیاز داره تا جریان پیدا کنه و مجموعه سوپاپی که در حال حرکت هستش رو روان‌کاری کنه.

در حالت درجا، دور موتور بالاست

یکی دیگه از نشانه‌های روغن کثیف می‌تونه بالا بودن دور موتور در حالت درجا کار کردن باشه، به گونه‌ای که حس می‌کنیم پیشرانه با سرعت بیشتری در مقایسه با حالت عادی کار می‌کنه. دلیل این موضوع می‌تونه افزایش اصطکاک بین پیستون‌ها، رینگ‌ها و یاتاقان‌ها باشه.

صدای ضربات متوالی از موتور شنیده می‌شه

اگر هنگام کار کردن پیشرانه صدای ضربه‌های متوالی ازش بشنویم، علتش ممکنه روغن کهنه و کثیفی باشه که نهایتاً می‌تونه منجر به خراب شدن یاتاقان‌های متحرک بشه. این مشکل باعث لرزش پیشرانه هنگام درجا کار کردن میشه و با افزایش سرعت موتور، صدای ضربات بلندتر می‌شن. متاسفانه، اگر چنین صدایی را از پیشرانه خودرومون بشنویم، معمولاً نشون از یک آسیب بزرگ به خودروی ماست که به علت بی‌توجهی در سرویس دوره‌ای ایجاد شده و یک تعویض روغن ساده این مشکل را به هیچ وجه حل نمیکنه.

 شتاب خودرو کم شده باشه

یک پیشرانه که به خوبی روان‌کاری شده باشه، بدون مشکل می‌تونه کار خودش رو انجام بده، از این رو زمانی که روغن کهنه و کثیف می‌شه، پیشرانه به خوبی قادر نیستش قطعات در حال حرکت رو روان‌کاری کنه و در نتیجه، نمی‌تونه به نرمی حالت عادی کار کنه. در این وضعیت، شتاب خودرو کاهش پیدا می‌کنه و احساس میکنیم قدرت پیشرانه کم شده.

چراغ چک روغن روشن شده

اگر چراغ روشن شده، به هیچ وجه نباید نادید بگیریم، چون که معمولاً روشن شدن این چراغ یه این معنی هستش که فشار روغن داخل پیشرانه به قدری افت کرده که خودرو نمی‌تونه به درستی کار کنه. این که بدونیم در هنگام روشن شدن چراغ چه کاری باید انجام بدیم خیلی مهمه و اولین کار ما، باید تعویض سریع روغن موتور باشه.

دیدگاهتان را بنویسید